Nya körkortsregler positiva för husvagnsägarna!

 
2006-04-10
Av: husvagn.com

 

När det tredje körkortsdirektivet nu äntligen är ”i hamn”(att det ska klubbas av EUparlamentet ser man på Näringsdepartementet närmast som en formsak), innebär det stora förändringar för Europas husvagnsägare.

–Vi på Husvagnsbranschens Riksförbund har –tillsammans med våra systerorganisationer runt om i Europa –arbetat hårt för att få till stånd lättnader när det gäller husvagnsdragande, säger HRF:s ordförande Nils Carlsson. Och det är glädjande att våra ansträngningar har gett resultat!

–Den nuvarande 3,5 -tonsgränsen för kombinationen bil/släpvagn är gammal och inte anpassad till dagens fordon påpekar Lars Erik Paulsson på HRF:s kansli. För femton år sedan hette en ”normal-Volvo”745, och eftersom totalvikten var strax under 2 000 kg kunde ägaren, utan att ha E-behörighet, dra de 1 500 kilo som bilen var godkänd för.

–I dag heter motsvarande ”normal-Volvo”V70, och bilens ökade säkerhetsutrustning har gjort att både tjänstevikt och totalvikt ökat med ca 150 kg. Detta betyder att en förare utan E-behörighet numera får dra endast 1 350 kg bakom sin bil, trots att den nya modellen har en största tillåtna släpvagnsvikt på 1 800. Den som bytt upp sig till en modernare och säkrare bil har alltså ”straffats”genom att tvingas byta ner sig till en mindre och lättare husvagn.

När de nya körkortsreglerna träder i kraft blir det tillåtet att, efter en enklare kompletterande utbildning, köra en fordonskombination på upp till 4 250 kg. Dessutom behöver föraren inte längre tänka på förhållandet mellan bilens tjänstevikt och husvagnens totalvikt.

De nya reglerna kommer dessutom att påverka trafiksäkerheten positivt, menar Lars Erik Paulsson:
–Tag till exempel en familj som äger en Volvo XC 90, en Volvo S 60 och en husvagn med totalvikten 1 500 kg. Den ena maken har BE-behörighet, men den andra har endast B-behörighet. För att makarna ska kunna byta av varandra under semesterresan (den ene kan ju råka bli sjuk) måste familjen idag välja att använda sin S 60 som dragbil, trots att det ju inte råder någon tvekan om att den tyngre och kraftigare XC 90 är en betydligt bättre och säkrare dragbil.

Mer information av vad de nya körkortsreglerna innebär hittar du på HRF:s hemsida: www.husvagn.com

 

 

<< Startsidan. Allt om husvagnar och husbilar!