Flytta husvagnen med fjärrkontrollen

 
2006-05-09
Av: emotor.se

 Tyska Truma har vidareutvecklat sin teknik för husvagnsmanövrering, och presenterar nu en helt ny familj där samtliga har en fjärrkontrollerad ”Durasoft”-styrning med automatiskt ryckfri start och stopp.

Tekniken erbjuder en synnerligen bekväm och säker manövrering och gör det möjligt för en enda person att med full kontroll, och med endast några knapptryckningar, på ett mjukt och exakt sätt ”baxa”vagnen till önskad position. Vikten har kunnat göras lägre, utan att man därmed har gjort avkall på funktion och kvalitet. Allt material har hög korrosionsbeständighet, och en mycket bra kapsling av de ingående komponenterna gör utrustningen underhållsfri.

De nya modellerna är dessutom mindre, vilket ger bättre markfrigång. Större drivhjul skonar husvagnens däck, och monteringen görs på ett enkelt sätt även på husvagnar som är försedda med sidokjolar. Det är dessutom lätt att flytta hela utrustningen, den gång det är dags att byta husvagn. Truma Mover passar de allra flesta vagnar, men skulle det krävas justering så har Truma tagit fram adaptersatser för detta också.

Elektroniken arbetar med ny frekvens på 868 MHz som innebär en säker kommunikation mellan fjärrkontroll och centralenhet. Den är dessutom utrustad med spänningsövervakning och överbelastningsskydd som via fjärrkontrollen varnar för avvikelser och som i god tid stoppar skeendet innan något oönskat inträffar.

Mover S (Singel) är standardmodellen för enaxlade vagnar. Den klarar upp till 1 800 kg totalvikt vid 10 % lutning (1 200 kg vid 25 % lutning) och vagnen kan rotera 360°runt sin egen axel. Simultan anläggning/frikoppling av de båda drivhjulen sker manuellt på ett enkelt sätt, och som standard från valfri sida av vagnen.

Mover S väger 35 kg, och är därmed upp till 15 % lättare än alternativa produkter på marknaden.

Mover SE (Singel Electric) motsvarar Mover S, men är dessutom utrustad med, via fjärrkontrollen styrd, elmotordriven anläggning/frikoppling av drivhjulen. Tekniken medför, förutom en bekväm hantering, också att Mover SE är ännu lättare och väger endast 33 kg.

Mover TE (Tandem Electric) är avsedd för boggivagnar på upp till 2 250 kg, vilket den klarar vid 10 % lutning (1 200 kg vid 25 %). Mover TE är utrustad med samma fjärrkontrollerade drivhjulskoppling som på Mover SE. Mover TE har dock en lite annorlunda motorstyrning än S och SE:

Vid svängning drivs ytterhjulet kontinuerligt, medan innerhjulet har en pulserande drivning för att undvika en alltför skarp vridning av innerhjulsparet. Ett smart sätt att skona både mekanik, däck och underlag. Vikten på 33 kg gör utrustningen upp till 50 % lättare än vad motsvarande produkter på marknaden väger!


 

 

<< Startsidan. Allt om husvagnar och husbilar!